مقاله سرا

این وبلاگ حاوی مقاله های بسیار کاربردی میباشد امیدواریم نهایت استفاده از آنها را ببرید

مقاله سرا

این وبلاگ حاوی مقاله های بسیار کاربردی میباشد امیدواریم نهایت استفاده از آنها را ببرید

سعدی


سعدی

شیخ مُصلِح الدین مُشرف بن عَبدُالله مشهور به سعدی شیرازی (۶۰۰ (هجری قمری) ؟ - ۶۹۰ (هجری قمری) ؟) (۱۲۰۰ (میلادی) ؟ - ۱۲۹۰ (میلادی) ؟) از مهمترین شاعران و نویسندگان زبان فارسی است.

 

زندگینامه

سعدی در شیراز دیده به جهان گشود. خانواده‌اش از دین‌آموختگان بودند و پدرش در دستگاه دیوانی اتابک سعد بن زنگی، فرمانروای فارس شاغل بود. پس از درگذشت پدر، سعدی که هنوز نوجوان بود، به توصیه اتابک برای ادامه تحصیل عازم بغداد شد و در مدرسه مشهور نظامیه و دیگر حوزه‌های علمی آن شهر به دانش‌آموزی پرداخت. تا ۶۲۳ (هجری قمری) (۱۲۲۶ (میلادی)) سعدی به عنوان طالب علم در بغداد ماند و از محضر استادانی چون شیخ ابوالفرج جوزی و شیخ شهاب‌الدین سهروردی بهره برد. پس از دانش‌آموختگی تصمیم به ترک بغداد گرفت ولی چون ایالت فارس ناامن و محل تاخت و تاز مغولان بود، به شیراز بازنگشت و برای حج گزاردن و جهانگردی یک رشته سفرهای طولانی را در پیش گرفت.

در این که سعدی از چه سرزمین‌هایی دیدن کرده میان پژوهندگان اختلاف نظر است و به حکایات خود سعدی هم نمی‌توان چندان اعتماد کرد، زیرا بسیاری از آنها پایه نمادین و اخلاقی دارند نه واقعی. مسلم است که شاعر به عراق، شام و حجاز سفر کرده است و شاید از هندوستان، ترکستان، آسیای صغیر، غزنه، آذربایجان، فلسطین، یمن و افریقای شمالی هم دیدار کرده باشد. او در این سفرهای سخت ماجراهای بسیار از سر گذراند که اسارتش به دست فرانک‌ها و بردگی در کار ساختمان برج و باروی شهر طرابلس از آن جمله است.

پس از حدود سی سال جهانگردی، وقتی سعدی به زادگاه خود بازگشت، مردی کهنسال بود (۱۲۵۵ (میلادی)) و ابوبکر بن سعد بن زنگی بر فارس حکومت می‌کرد. سال‌های باقیمانده عمر سعدی به موعظه و نگارش گذشت. با استفاده از تجربه‌ها و آموخته‌هایش کتاب بوستان را در سال ۶۵۵ (هجری قمری) (۱۲۵۷ (میلادی)) به نظم، و گلستان را در سال ۶۵۶ (هجری قمری) (۱۲۵۸ (میلادی)) به نظم و نثر نگاشت.

آثار سعدی

گلستان سعدی

گلستان سعدی نام کتابی است که سعدی در میانه‌های عمر و یک سال پس از نوشتن بوستان (کتاب نخستش) آن را به نثر روان فارسی نوشت. از نثرهای روان، و بی‌مانند گلستان است که آن را استاد سخن می‌دانند. سعدی در همان ابتدا و در دیباچه‌ گلستان، کتاب خود را با نثری آغاز می‌کند که به واقع نشان دهنده چیرگی او در سخنوری و دانش او در واژه گزینی فارسی است. رفتار شاهان، منش درویشان، مزایای سکوت، جوانی و پیری از جمله موضوعاتی است که سعدی در هشت باب گلستان از آنها سخن می‌راند. پایان یافتن گلستان به دست سعدی برابر است با زمانی که مغولان به وسیله هلاکوخان موفق به فتح بغداد شدند.

گاهشمار

·         ۱۲۰۰ (میلادی) ؟- سعدی در شیراز به دنیا می‌آید.

·         ۱۲۰۶ (میلادی) - تموچین عنوان چنگیزخان می‌گیرد.

·  ۱۲۲۰ (میلادی) - خوارزم‌شاه از چنگیزخان شکست می‌خورد.تحصیلات ابتدایی سعدی در شیراز پایان می‌یابد.

·  ۱۲۲۶ (میلادی) - تحصیلات سعدی در مدرسه نظامیه بغداد تمام می‌شود.

·         ۱۲۲۷ (میلادی) - چنگیزخان می‌میرد.

·  ۱۲۴۱ (میلادی) - قسمت بزرگی از سرزمین روسیه زیر سلطه باتوخان در می‌آید.

·  ۱۲۴۳ (میلادی) - مغول‌ها از رومی‌ها در نزدیکی سیواس شکست می‌خورند.

·         ۱۲۵۶ (میلادی) - دوره مسافرت‌های سعدی پایان می‌یابد.

·         ۱۲۵۷ (میلادی) - نوشتن بوستان سعدی تمام می‌شود.

·  ۱۲۵۸ (میلادی) - نوشتن گلستان سعدی تمام می‌شود. هلاکوخان بغداد را فتح می‌کند.

·         ۱۲۵۹ (میلادی) - دوران بازنشستگی سعدی شروع می‌شود.

·         ۱۲۷۱ (میلادی) - مارکوپولو از پارس به چین مسافرت می‌کند.

·         ۱۲۷۳ (میلادی) - مولانا جلال‌الدین رومی می‌میرد.

·         ۱۲۹۰ (میلادی) ؟ - سعدی در شیراز می‌میرد.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد